onsdag 17 november 2010

Städning...

Min pappaledighet är nu inne på tredje veckan. Idag fick jag lite hjälp med barnvakt av "farmor" medan en välbehövligt garagestädning inleddes. Jag fuskade även med att montera på en framskärm med liggande lyse istället för de med stående lysen som satt på karossen. Det kliar i fingrarna att börja skruva men ska städa klart först. Kanske blir det även lite fuskmek med skärm med liggande lyse på andra sidan nästa vecka. ;)

Har även tänkt att se om en låscylinder från nyare lås går att flytta över till en av "splithandtagen" - eftersom jag är osäker på koden på dörrhandtagen med låscylinder. På de nyare dörrhandtagen är nämligen koden stämplad på handtaget. Men före nånstans 1952 så stämplades detta inte in.

Så här ser f.ö. splittens dörrhandtag ut när det monterats isär; Först knackas sprinten ut varefter handtaget kan lossas. Spelar ingen roll om det är låst eller upplåst. När detta är gjort kan man ta ut låscylindern genom att lossa en pytteliten skruv. Återigen häpnar man att en skruv som suttit i 60 år bara lossar sådär rakt av!Pilen ovan pekar på den minimala skruv som skall lossas för att få ut låscylindern.


Ovan är även tändningslåset. Här är det troligen enklare; bara att gå till en låssmed som har nyckelkoderna och nyckelämnet och be dem tillverka på kod. Om nu nyckelämne finns - med lite tur är det en standardnyckel - det finns NOS nyckelämnen att köpa för nånstans 300-500kr, vilket jag tycker är lite väl saftigt...

För övrigt så verkar efter lite efterforskning dörrlåskod och tändningslåskod valts helt slumpmässigt per bil, dvs två bilar efter varandra kunde få exakt samma låskod eller helt olika - och tändning och dörrlås verkar slumpats helt oberoende av varandra. För en 1950-51 så skall dörrnyckeln vara Y-profil och tändningen A-profil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar