måndag 29 juni 2009

Hessich Oldendorf...

Länge har tanken funnits att försöka besöka nån av de nästan legendariska tyska "thermosträffarna" Bad Camberg eller Hessich Oldendorf. Tyvärr har det sammanfallit med midsommar de gånger som eventuellt kunnat vara aktuellt.

I år var det annorlunda - förlagd helgen efter midsommar gjorde det plötsligt möjligt att "få ledigt" en helg...

Vi lyckades få ihop ett gäng med 4 glada grabbar som packade in oss i en bruksbil och brännde nedåt landet på torsdagkvällen. Vi nådde Hessich Oldendorf på fredageftermiddagen och kunde slå upp våra tält på campingen. Kvällen tillbringades med att gå runt och spana in bilarna på campingen och prata med folk.

Lördagens utställning liknar inget man sett förut (om man inte varit på någon av dessa träffar tidigare). Hebmüllers, splitcabbar och splittar i ett skick som skulle göra att man skulle dregla över varje bil i minst en halvtimme, här uppställda i rad på rad... Man inser att man inte hinner titta på alla utan får nöja sig med att gå runt bland dem och insupa stämningen.
Den lilla staden har gjort allt för att göra detta till den perfekta folkaträffen. I nästan varenda skyltfönster har stadens handlare hjälpt till att dekorera med folkvagnsmemorabilia.

Vid tvåtiden ombeds förarna till bilarna att dricka upp sin öl och ansluta till karavanen. Vi avslutar med ett varv till på den enorma marknaden som är inrymd i några gamla industrihallar och i en park i anslutning till hallarna.

Vi har iallafall lärt oss ett par nya tyska ord, tex att split på tyska kallas Bretzel (som betyder kringla).
Inför framtida träffar ska man nog försöka haka på på aktiviteterna som ordnas kring träffen, besök på volkswagens fabrik i wofsburg, besök i osnabrück (där jag faktiskt varit för ca 10 år sen) och har man egen bil med sig kan man ju få äta middag med borgmästaren om jag förstått saken rätt...

På väg hemåt inser vi att man både sett allt och inget på denna träff. Man har inte hunnit titta noga på någonting, samtidigt har man sett så många unika folkvagnar man inte ens kunnat fantisera om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar